Azt tartja a mondás informatikai körökben, hogy amiről egy helyi mentésed van, arról nincs mentésed, amiről van két helyi mentésed, arról sincs mentésed… Sokan nincsenek tisztában a georedundancia fogalmával. Természetesen mást kell érteni alatta egy vállalkozás és mást egy állami szolgáltatás esetén (ez utóbbinál célszerű másik földrészt is bevenni a projektbe).
Mi maradjunk a vállalkozásoknál, illetve azoknál a magánszemélyeknél, akik rendelkeznek számukra fontos adatokkal, amiket szeretnének biztonságban tudni.
Első lépés, hogy készítünk egy biztonsági mentést.
Ezt több módon is megtehetjük:

  1. Manuális mentés egyéb külső meghajtókra (pl. usb meghajtó)
  2. Tükrözött meghajtók (RAID-1)
  3. Automatizált, rendszeres mentés egy helyi másik gépre (SOHO szerver, NAS, stb. – pl. freefilesync, borgbackup, urbackup)
  4. Valamilyen változást követő szoftverrel, egy központi gépre és további kliensekre (pl. seafile, nextcloud, owncloud)
  5. Valamilyen változást követő szoftverrel, decentralizáltan ( syncthing, resilio sync)

Az elsőről nincs sokat beszélni. Biztonsága függ az egyén memóriájától (mikor jut eszébe menteni) és a használt adathordozó minőségétől (hányszor kaptam működésképtelen pendrive-ot vagy külső lemezt, pótolhatatlan adatokkal, „amik még tegnap tökéletesen működtek” – persze, minden úgy romlik el, hogy tegnap még jó, ma meg nem – szoktuk erre válaszolni)

A második már mutat némi tudatosságot, de ugyanaz a gép, tehát pl. egy túlfeszültség pont úgy füstölteti el az egyik lemezt, mint a másikat, az adatokkal együtt.

A harmadik már jó, ezt a kkv szektorban előszeretettel használják, mert viszonylag olcsó és költséghatékony (persze ötvözni kell(ene) egy felhős mentéssel is ha valóban szeretnénk redundanciát).
A veszélyt egyrészt a közös helyiség/épület jelenti. (pl. tűz, villámcsapás, csőtörés), illetve az adatok integritása (a hibás adatokat is ment(het)jük, esetenként felülírva a jó adatokat – pl. zsaroló vírusok)

A negyedikre már azt lehet, mondani: átgondolt. Természetesen itt is az kell, hogy fizikailag a szerver máshol legyen vagy ötvözzük egy rendszeres mentéssel egy távoli szerverre.

Az ötödik biztonság szempontjából megegyezik a negyedikkel, csak más technológia megoldást használ.

Tudjuk, ez  elsőre nehezebben értelmezhetőnek is tűnhet. Nem is kell Önnek ebben egyedül döntést hozni. Keresse fel bátran üzletünket vagy hívjon minket, írjon nekünk! A Kapcsolat menü alatt megtalálja címünket, telefonszámunkat, e-mail elérhetőségeinket.

 

Címkék: , ,